KUSTAAN KUSKIVI


 Kustaa III: sodan aikana keväällä ja kesällä 1790 kuningas kiersi tarkastamassa valtakunnan rajoja. Hän liikkui seurueineen myös Jaalassa. Seurueen tiedetään yöpyneen ainakin Poterilla Pohjois-Jaalassa ja tarina kertoo hänen pysähtyneen Paljakan ja Huhdasjärven välillä keventämään kuormaansa eli käyneen erään tietyn kiven takana  pissillä.

Nyt tuo kuuluisa kivi on vihdoin löydetty, löytäjinä paikallishistorian tuntijat Seppo Kammonen ja Erkki Siltanen, eli jos kuljette Mäntyharjun tiellä päin niin nyt voitte käydä lorauttamassa "kuninkaalliset" tien varrella Kustaan kuskiven taakse.

Toimikoon kuskivi hyvänä esimerkkinä virallisen historian ja muistitiedon saumattomasta ja tärkeästä yhteiselosta.

Kustaan kuskivi Huhdasjärven ja Paljakan välillä.  Kuva Pekka Raukko.

Huhdasjärvellä huhutaan, että sielläpäin olisi toinenkin tärkeä kivi. Sodan aikana armeijan päämaja sijaitsi Mikkelissä ja niihin aikoihin nopein maantiereitti Helsinkiin kulki Mäntyharjun ja Jaalan kautta ja niinpä Suomen Marsalkka Mannerheim ajoi usein tätä reittiä.  Ja kerrotaan, että hänelläkin olisi ollut vakio "kuskivi"  Paljakka-Huhdasjärvi tien varrella. "Marsalkan kuskivi" on vielä löytymättä, mutta toisaalta onhan mahdollista, että Mannerheim on käyttänyt suurmiehen pettämättömällä vaistolla vanhaa kuninkaallista kuskiveä. Kuka tietää ?