LAHNAVUORI
 

Tunnettu nähtävyys- ja näköalapaikka on Huhdasjärveltä pohjoiseen kuuden kilometrin päässä oleva Lahnavuori. Se kohoaa 30 metrin korkeuteen Lahnajärven pinnasta ja muodostaa isojen lohkeilleiden kalliojärkäleiden ja kivien sekasortoisen riutan. Jäätynyt vesi kallion halkeamissa ja lämpötilojen vaihtelut saavat vieläkin liikettä ja rapautumista aikaan. Kallion laella on tasaista ja sieltä on kaunis näköala Lahnajärvelle ja kauas järven ympärille. Vuori lumoaa kävijän laajuudellaan ja korkeudellaan. Kivien väliin ja alle jää suuria onkaloita ja eräs halkeama muodostaa kapean kymmenen syitä pitkän alaspäin viettävän luolan, joka välillä laajenee "huoneiksi". Riutta on vaikeakulkuinen ja vaarallinen kiipeilypaikka varsinkin liukkailla keleillä.

Lahnavuoren kalliota sanotaan kyläläisten käyttäneen pakopaikkanaan iso- ja pikkuvihan ja Kustaa III:n sodan aikana, jolloin venäläiset hävittivät ja valloittivat maatamme. Siellä kalliolohkareiden kätköissä on piilossa aarre, "ryssän kentraalin" hopeinen hevosen satula. Tarinan mukaan piilopirttiläiset olivat ampuneet etsimään tulleiden kasakoiden päällikön ja piilottaneet hänen hopeisen satulansa vuoreen. Satula on vieläkin löytymättä.

Toinen tarina kertoo salonsaarelaisten rikkauden syntyneen siten, että pakokorvessa olleet päästivät pässin irti ja lähettivät kyläänsä Salonsaareen tutkimaan tilannetta. Pässi palasi takaisin täysinäinen rahakukkaro sarvista killuen. Siitä alkoi heidän varakkuutensa.

Poikia on ennen peloteltu, että Lahnavuoren onkaloihin ei saa mennä, siellä on pahoja henkiä, jotka sammuttavat soihdut. Uskalikot yrittivät, mutta syvemmälle mentäessä soihtu himmeni ja sammui. Piru puhalsi soihdun sammuksiin. Sen jälkeen eivät pojat uskaltaneet luolaan menoa yrittääkään.

 

Seppo Kammonen : Huhdasjärvi- Vesala kyläkirja  1995. s.28-27

   * Vuonna 2005 Lahnavuori liitettiin Jaala näkyvissä- hankkeen yhteydessä kunnan nähtävyyksien joukkoon
      ja on näin jälleen "avoinna" kulkijoiden ihailtavaksi.

 

 Lahnavuori keväällä 2005. Kuva Pekka Raukko