SYSMÄN JUSSI          

Sysmän Jussi oli kuuluisa maankiertäjä, kulkuri ja esiintyjä. Hän eli 1900-alkuvuosikymmeninä, kierteli Pohjois-Kymenlaakson pitäjiä ja oli tuttu vieras Jaalakin taloissa. Hän eli kerjäämällä ja ilveilemällä Hanna vaimonsa kanssa. He kulkivat isoja kärryjä työntäen tai vetäen, milloin oli Jussi hevosena milloin Hanna ja pyysivät pientä maksua temppuilustaan
   
Perinnepiiriläisistäkin moni muistaa Jussin ajalta ennen sotia.
 

 

 

 

 

Takaisin kuvagalleriaan

 

Klikkaa kuvaa ja Laihon Risto kertoo tarinan Jussista.

 


"... ja sit mie viel voin kertoa yhlen kun..noin..
 Jussi kirjotti jotain tupakkalaatikon kanteen..ja
 noin..ja sit se ojens..meil ol piikaan tuolt Mäntyharjust toi Ripatin Kerttu..sen nimiin nainen..se ojens sille sen .. ja siin tupakkalaatikon kannes luk että noin.. - Suostutko kulkurin heilaksi, elämän toveriksi mulle.
 Se heläht nauruu se Ripatin Kerttu ja sano että no.. - en mie nyt taila lähtä... No kosittu on ainakii, Jussi sano siit.

 

 

 

                                                                       Klikkaa kuvaa ja kuuntele Riston tarinointia.
Takaisin kuvagalleriaan

.".ennen vanhaa talois leivottii aina kerral paljon ja ne ol sit leipävartaas tuol tuvan..kovii ne leivät ja Jussi pyys sit tolt Peltolan emännält Huhlasjärvelt sit leivänpuolikast...ja se emäntä koitti  lyölä sit kovaa leipää pöylänkulmaa et ois saannu sen halki ni Jussi vet kainalostaa täält povestaa oikee hikisen ja talmasen leivänpuolikkaan ja sano et - Vekslataa täl..."Klikkaa kuvaa ja kuuntele Siltasen Erkin kertomusta.

 


 Jussi ja Hanna tien päällä.

 

 

 

 

 

Takaisin kuvagalleriaan