VITTAOJA JA VITTAOJALAISIA

  
 Kuvassa vittaojalaisia 1929.
 Laina Hyytiäinen muistelee kuvaa seuraavasti:"Jaalan seurakunnan pyhäkouluopettajat ovat kokoontuneet Vittaojalle. Kuvan on ottanut Einari Peltola. Kirkkoherra Paasonen ei ole mahtunut yhteiseen kuvaan, mutta rouva kylläkin.
Vanhempani kertoilivat myöhemmin kirkkoherran sanoneen : ."jos hän joutuisi näin syrjäisessä paikassa asumaan, hän tulisi hännällisiin täihin.
Kuvassa olen Eva-serkun sylissä (pikkutyttö vasemmalla) ja Olli ja Vilho veljet istuvat nurmikolla eturivissä toinen ja kolmas vasemmalta."  Laina Hyytiäinen 2005Vittaojan talo kevätauringossa 2005. Edessä talon nykyinen omistaja Marja Reponen. Talo siirtyi Reposten omistukseen 1960-luvun lopulla ja toimii nykyään rakastettuna kesäpaikkana, jota emäntä perinteitä kunnioittaen hoitaa.
 Kuva Laina Hyytiäisen kokoelmat.Kuva Pekka Raukko.

  
  Kaunis piirustustyö samasta talosta ja pihapiiristä. Piirroksen on tehnyt yläkuvan Lainan veljen Olli Kousan poika Paavo Kousa. Hän oli saanut piirustusoppia tunnetulta jaalalaiselta taiteilijalta ja perinteentallentajalta Tapani Lemminkäiseltä.


Kuvan lähetti Esa-Pekka Saarinen

Laina Hyytiäinen : " Vanhempani Anna ja Toivo avioituivat ja alkoivat pitää Vittaojaa torppareina. Vuonna 1921 saatiin torppa lunastettua itselle. Nyt oltiin itsenäisiä ja asuttiin vanhassa , yksihuoneisessa torpassa. Pian alettiin suunnitella uutta kotia perheelle ja uusi talo valmistuikin 1926 samoin uudet talousrakennukset. Mieheni Tapio pyysi veljeni poikaa, Paavo Kousaa, että piirrä Vittaoja vanhassa asussaan. Ja Paavohan piirsi. Paavo kehysti taulun syntymäpäivälahjaksi vuonna 1960 ja nyt taulu muistuttaa seinälläni syntymäpaikastani."
Laina Hyytiäinen 2005.