SIIKAVAN POSTIPYSÄKKI   Kirj. Pertti Värjä 10.4 2005

 

 Petteri Värjä ja hänen vaimonsa Vilhelmiina (Miina) o.s. Lindqvist hoitivat Siikavan postipysäkkiä mökissään Suskuopanmäellä 1900-luvun alusta 1940-luvulle saakka. Sen jälkeen heidän nuorin tyttärensä Helvi Kärkkäinen jatkoi tehtävää vuoteen 1957. Siikavan postinhoito oli Värjän suvun huolena lähes 60 vuotta.
  Tapani Lemminkäinen kertoo Seulan pohja -kirjassaan sivulla 96, että alkuvuosina posti vietiin hevosella kirkonkylästä Paljakkaan. Mutta ainakin jo 1930-luvun puolivälissä, mistä ajasta minä jotakin muistan, Mäntyharjuun menevä linja-auto pysähtyi mäessä Värjän mökin kohdalla ja kuski kiiruhti tupaan tuomaan postin. Usein sinne oli kokoontunut kyläläisiä postia odottamaan sekä kuulemaan ja kertomaan kuulumisia.
  Värjän mökki oli aikoinaan ollut Perttulan mäkitupa, johon Petteri ja Miina muuttivat vuonna 1896 oltuaan sitä ennen jo kolme vuotta naimisissa. Heidän talonsa, tuo vanha postitalo, oli rakennettu joskus 1800-luvulla. Torpparilain valmistuttua Petteri lunasti tilan omakseen 1920-luvun alussa, jolloin tila sai Vierula-nimen. 1930-luvulla pihapiirissä oli savusauna sekä olkikattoinen navetta ja tuohilla katettu puuliiteri. Tuohet pysyivät paikoillaan malkojen avulla. Malka-sanan merkitys on jo hämärtynyt ja harva tietää, että se on pitkä, kuorittu riuku katon harjalta räystäälle. (Näkee roskan toisen silmässä, mutta ei malkaa omassaan). Muut rakennukset olivat pärekattoisia.
  Isäni Martti Värjä ja hänen veljensä Jalmari ja Artturi rakensivat noin vuonna 1938 vieläkin pystyssä olevan uuden talon, joka ei ole yhtä idyllinen kuin kuvan vanha mäkitupa. Petteri ja Miina Värjä ovat minun (Pertti Värjä) isovanhempiani
Siikavan postitalo Suskuopanmäellä n.1935. Pihamaalla Petteri ja Vilhelmiina Värjä.

Kuva Pertti Värjän kokoelmat

.